بخش اعظمی از افراد، زمان بسیاری را در مقابل نور آفتاب سپری مینمایند. قرارگرفتن در برابر نور تابان خورشید میتواند، حس خوشایندی را در وجود ما رقم زند. ولیکن، گاهاً این احساس خوشایند، مضرات خاص خود را به همراه میآورد. چرا که نور مستقیم آفتاب با پوست ما رفتاری دوستانه نخواهد داشت. به بیانی بهتر مضرات نور مستقیم آفتاب بر پوست بسیار است.
یکی از مشغلههای ذهنی اشخاص این میباشد که، پوست آنها شفاف و شاداب باشد. حالآنکه با گذر زمان، چینوچروکها، تغییر رنگ، ککومک، نمایان میگردند. هم اکنون ممکن است برای شما این سؤال به وجود آید که، بهمنظور درامانماندن از مضرات نور مستقیم خورشید چه باید کرد!
▪ واکنش دفاعی پوست در برابر نور آفتاب چه میباشد!
پوست آدمی تحت عنوان ابتداییترین و اوّلین سد دفاعی بدن در مقابل مضرات نور خورشید، بهمرور یک مکانیسم دفاعی به خود میگیرد. به هنگامی که پوست، تحت تأثیر اشعه واقع میشود، شروع به آزاد نمودن رنگدانه اصلی و پایه پوست به نام ملانین مینماید. این رنگدانهها در لایههای سطحی پوست شما، جایگزین میگردد و از نفوذ پرتوها به قسمتهای عمقی پوست پیشگیری میکند.
دکتر کامران جزایری، متخصص پوست و مو با اشاره به این موضوع چنین بیان میکند؛
بر اثر تابش نور آفتاب تغییراتی زودرس در پوست آدمی مشاهده میگردد. برای مثال؛
در این فصول لکههایی با نام ککومک در پوست ظاهر شده و رنگ پوست تیرهتر میگردد. جالب است بدانید که به این روند، واکنش دفاعی پوست اطلاق میشود.
▪ عملکرد پوست در مقابل نور آفتاب؛
در فرایند آفتابسوختگی، به علّت آزاد گردیدن رنگدانهها، رنگ پوست تیرهتر میگردد. چنانچه مدتزمان واقعشدن در مقابل آفتاب طولانیتر گردد، رنگدانههای نوین ساخته شده، آزاد گشته و رنگ پوست برنزه میشود. این موضوع در طولانیمدت منجر به ایجاد ککومک، لکههای پوستی بزرگتر و از سویی تومورهای خوشخیم در جایجای پوست میشود.
از ناحیهای دِگر، از یاد نبریم که تغییرات رنگدانهای، اثرات محافظتی بر پوست از خود بر جای میگذارد. چنانچه مدّت هنگام تابش آفتاب بر پوست طولانی شود، تغییرات ناخوشایند در پوست ایجاد خواهد شد.
▪ و امّا اثرات تابش نور مستقیم آفتاب بر پوست؛
بهگونهای کلّی و عمومی، آفتاب منجر به تغییراتی در الیاف کلاژن و همچنین بافت پیوندی پوست میگردد. هم اکنون، این موضوع روشن شده است که، علّت تشکیل تغییرات پیری پوست، بهوجودآمدن چروکها، تغییراتی در بافت همبند عمقی و نیز لایههای سطحی پوست میباشد. هم اکنون، شیوههای بسیاری در راستای جلوگیری و درمان علائم پیری پوست وجود دارد که قابل اکتفاء است.
مطالعات صورتگرفته بیانگر این نکته است که، با تابش نور مستقیم خورشید، تغییراتی در سطح ژن ها شکل میگیرد که به تغییر رفتار سلولها منجر میشود. در بعضی از اشخاص، با شغلهای ویژه و خاص، اقسام گوناگون سرطانهای پوستی بروز مینماید. به بیانی بهتر، تابش نور مستقیم آفتاب بر پوست، منجر به ضعیف شدن سیستم ایمنی سطح پوست میگردد. از سویی دِگر احتمال ابتلا به بیماری سرطان را بیشازپیش در وجود ما رقم میزند.
و در پایان؛
شما میتوانید در راستای درامانماندن از مضرات نور مستقیم آفتاب بر پوست به ضدآفتاب بسنده کنید. چرا که ضدآفتاب خوب و استاندارد، مقدار قابلتوجهی از نور آفتاب را منعکس نموده یا جذب میکند. به عبارتی بهتر این کرمها، مانع از ورود آفتاب به لایههای زیرین میشود. پس بهتر است، در راستای پیشگیری از؛ پیری پوست، تشکیل چینوچروک بر روی پوست، سرطان پوست، آفتابسوختگی و… به کرمهای ضدآفتاب استاندارد بسنده کنید.